szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kisorsolták, milyen sorrendben szerepeljen rajta a tizenegy lista.

Európai parlamenti választások
Várható-e politikai fordulat az Európai Parlamentben? Megerősödhet-e a szélsőjobboldal? Ki az úr a magyarországi ellenzéki térfélen? Van-e esélyük a kisebb pártoknak? Június 9-én 21 képviselőt juttathatunk be az uniós törvényhozásba újabb öt évre - a pártok és jelöltek esélyeit és az EP-választások eredményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Miután az NVB nyilvántartásba vette az EP-választáson induló listákat, és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása volt.

Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap “képét”, azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a listát állító jelölőszervezetek és a lista első öt jelöltje, valamint a listákkal együtt megjelenő emblémák.

Roberta Metsola EP-elnök: Ne vegyék magától értetődőnek Európát! Védjék meg! Szavazzanak az európai választásokon!

„Ezek a választások fontosak. Az eredmény fogja eldönteni, milyen irányba halad tovább Európa az elkövetkező öt évben” – írja véleménycikkében Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az Európa-napon, az európai béke és egység emléknapján.

A jogszabály szerint az EP-választás szavazólapja a listák nevét az NVB által kisorsolt sorrendben tartalmazza:

1. Megoldás Mozgalom

2. LMP – Magyarország Zöld Pártja

3. Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd -ZÖLDEK

4. Második Reformkor Párt

5. Mindenki Magyarországa Néppárt, 6. Momentum Mozgalom

7. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt

8. Jobbik – Konzervatívok

9. Tisztelet és Szabadság Párt

10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt

11. Mi Hazánk Mozgalom.

 Az NVB által elfogadott, hosszúkás, 530× milliméteres szavazólapon egy sorban szerepel a 11 lista.

Az NVB két külön szavazólapot hagyott jóvá, egyet a magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz, amelyen a bal felső sarokban egy karika szerepel a bélyegzőlenyomatnak, amit a helyszínen látnak el pecséttel. A levélben szavazáshoz készített másik szavazólapon a pecsét helyén pedig a “levélben szavazás szavazólapja” felirat szerepel.  

A szavazólapon szerepel a “szavazólap” megjelölés, a választás megnevezése (az Európai Parlament tagjainak választása), a szavazás napja (vagyis június 9.). Fel van tüntetve rajta az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni. Azt is feltüntették, érvényesen szavazni a lista neve feletti körbe tollal írt két egymást metsző vonallal lehet. A szavazólapokat – a sarkok kivételével – kék színű sáv keretezi.  

A szavazólap tartalmazza a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a lista rövid nevét, alatta a jelölőszervezet teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.