Lengyel Tibor
Lengyel Tibor
Tetszett a cikk?

A legtöbb, 8000 ajánlóívet vette fel főpolgármester-jelöltként Karácsony Gergely – erre a jelöltté váláshoz szükséges 5000 ajánlás majdnem tizenháromszorosát lehetne gyűjteni. Végül nyolcszoros mennyiséget adott le, ám a választási szervek nyilvános jegyzőkönyvében ennek csak töredéke szerepelt. Utánajártunk, és van rá magyarázat.

Önkormányzati választások
Marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely? Melyik városokban lehet esélye az ellenzéknek? Megrengethetik-e a közéleti botrányok a Fidesz helyi bástyáit? Június 9-én kiderül - kövesse velünk a 2024-es önkormányzati választások legfontosabb híreit!
Friss cikkek a témában

Az öt évvel ezelőtti kampányhoz hasonlóan most is Karácsony Gergely vette fel a legtöbb aláírásgyűjtő ívet a főpolgármester-jelöltek közül. Ez a 2019-es önkormányzati választáskor 9000 ajánlóívet jelentett, most pedig 8000-et. Ez a szám messze a legmagasabb volt a végül versenyben maradt és a június 9-én a szavazólapon is választható jelöltek közül, mivel a többiek csak 1000-1500 ívet vettek fel. 

Valójában a felvett ívek száma semmit nem jelent, ez bármennyi lehet. A lényeg úgyis az, hogy mennyit adnak le kitöltve a jelöltek, ugyanis ahhoz, hogy hivatalosan is jelöltté váljanak, legalább 5000 érvényes állampolgári ajánlásra, vagyis személyes adatokkal és aláírással ellátott ajánlásra van szükség. Egy ívre 8 aláírás fér, így 625 teljesen kitöltött ívvel elvileg már “kvótát lehet szerezni” az induláshoz. 

Csakhogy ennél mindig mindenki többet vesz fel, mert a lehetséges adatelírások, hibák, esetleg az ívek véletlen elvesztése miatt ajánlott legalább 5-10 százalékos ráhagyással dolgozni, vagyis ennyivel több ajánlást gyűjteni az erre nyitva álló időszakban, ami most április 20-tól május 6-ig, bő két hétig tartott. A hvg.hu össze is szedte, hogy ki adta le leggyorsabban az ajánlásokat, és ki nem tudta teljesíteni a kvótát: 

Volt olyan főpolgármester-jelölt, aki az előírt 5000 helyett csak 73 ajánlást tudott összeszedni

Négyen maradtak versenyben, pedig rekordsokan, tizenöten akartak főpolgármesterek lenni. Volt köztük két nő, volt 18 és 77 éves is, rutinosan sikertelen próbálkozók és néhány teljesen ismeretlen jelölt is. De ki volt a leggyorsabb, a törülközőt leghamarabb bedobó, a legtöbb érvénytelen ajánlást leadó, a legkésőbb ébredő és a legsikertelenebb?

Cikkünkben minden főpolgármester-jelöltnél hivatkoztunk az aláírásaikat befogadó és azokat ellenőrző Fővárosi Választási Iroda (FVI) jegyzőkönyveire, melyekből kiderült, hogy ki mennyi ajánlóívet vett fel, abból hányat adott le, és ezek ellenőrzésénél megvolt-e a minimális 5000 érvényes aláírás, illetve mennyi volt érvénytelen. A DK–MSZP–Párbeszéd közös jelöltjénél (akit a Momentum is támogat) ez így nézett ki: 

Karácsony Gergely felvett 8000 ívet, leadott 1157-et, ebből ellenőriztek 730 ívet, amelyen találtak 5263 érvényes és 341 érvénytelen ajánlást

Ahogy arra cikkünk megjelenése után egy olvasónk felhívta a figyelmet, korábban Karácsony Gergely arról posztolt a Facebookon, hogy mintegy 40 ezer ajánlást, az előírtnál nyolcszor többet kapott, és ezt két részletben adják le. Viszont a választási bizottság határozatai közt egyetlen jegyzőkönyv található, és aszerint csak 1157 ívet adott le, amire fizikailag sem fér ki 40 ezer ajánlás, legfeljebb 9256 darab. 

Megkérdeztük ezért a Városházát, hogy hová lett a 30 ezer további ajánlás, amit a főpolgármester a közlése szerint szintén leadott, és vajon ennek miért nincs nyoma a jegyzőkönyvek között. Válaszuk szerint Karácsony Gergely 8000 ívet vett fel, ami 64 ezer aláírásra elég. Aktivistái “2024. május 2-án, csütörtökön a sátrakban gyűjtött aláírásokat tartalmazó 1157 ívet adtak le” – folytatódik a válasz. 

Így néz ki egy főpolgármester-jelölti ajánlóív – nyolc sorba nyolc ajánlás fér el egy lapon
Nemzeti Választási Iroda

Ez derült ki a jegyzőkönyvből is. És az is, hogy ezzel megvolt a jelöltséghez szükséges számú aláírás, nyilvántartásba is vették Karácsonyt. A Városháza szerint “2024. május 6-án, hétfőn a maradék íveket is leadták (…) összesen nagyjából 40 ezer aláírást adtak le.” Azért csak nagyjából – írták – mert “a teli íveken lévő számokat pontosan lehet tudni, a töredék íveken lévő aláírásokat külön nem összesítették“. 

A hvg.hu más forrásból megismerte ezt a május 6-i, második leadást rögzítő jegyzőkönyvet, és ebben az szerepel, hogy a 8000 felvett ívből így összesen már 7959 darabot adtak le. Ezt támasztja alá az a másik adat, amit a Városháza közölt lapunkkal. Eszerint “a folyamat során, amelyben sok száz aktivista vett részt, összesen 41 ív veszett el. Ez 0,5 %-os veszteség, bőven elfogadhatónak tekinthető”. 

Ezt a második adag ajánlóívet már a választási iroda munkatársai csak átvették, tételesen nem is ellenőrizték, hiszen addigra már az első adagot ellenőrizték és megállapították, hogy megvan az ötezer érvényes szignó, így nem volt szükség további lépésekre. Ezt az iratot – ami lényegében egy átvételi elismervény – pedig azért nem is tették közzé a választási iroda honlapján, mivel nincs jogi jelentősége. 

Aláírásgyűjtő stand Budapesten, a Garay téren – az európai parlamenti választás listájára is gyűjtöttek ajánlásokat
Reviczky Zsolt

A Városháza által említett fél százalékos veszteség, a 41 elveszett ajánlóív valóban nem sok, Karácsony vetélytársánál voltak kisebb és nagyobb számok is. Grundtner András a jegyzőkönyv szerint 505-öt nem adott le (hacsak ő is nem két részletben adta le), Vitézy Dávid 50-et nem adott le, Szentkirályi Alexandra pedig egyet nem adott le (a le nem adott ívek darabja után 1000 forint bírságot kell fizetni). 

Az öt évvel ezelőtti választáson egyébként Karácsony Gergely csapata a jóval több, 9000 ívből alig valamivel többet vesztett el, 43 ívet nem adtak le. Az akkori indulók közül Tarlós István az 1500-ből egyet nem adott le, Thürmer Gyula az 1300-ból szintén egyet vesztett el, Berki Krisztián az 1250 ívből 23-at nem vitt vissza, míg Puzsér Róbert az 1500 felvett ívből 78-at nem adott le.