A török teszteken több mint 90 százalékos hatékonyságú a kínai CoronaVac vakcina

koronavírus, vakcina, oltás, CoronaVac
(FILES) In this file photo taken on December 03, 2020, Sao Paulo Governor Joao Doria shows to members of the media a package of the CoronaVac vaccine as containers carrying doses of it are unloaded from a cargo plane that arrived from China at Guarulhos International Airport in Guarulhos, near Sao Paulo, Brazil. - The Brazilian institute Butantan assured that the tests of the Coronavac vaccine, which it develops with the Chinese laboratory SinoVac, were satisfactory and that it hoped to start applying the immunizer in Brazil in January 2020, although it refrained from giving details about the studies. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Török kutatók is tesztelik a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kidolgozott koronavírus elleni védőoltást, a CoronaVact. A friss kutatások szerint a vakcina 91,25 százalékos hatékonyságú, és az eredmények még ennél is jobbak lehetnek majd a késői kísérleti szakaszban.
Vágólapra másolva!

A török kutatók, részben a kormány tudományos tanácsának tagjai közölték, hogy nem találtak súlyos mellékhatásokat a CoronaVac törökországi tesztje során, leszámítva egy embert, akinek allergiás reakciói voltak.

A CoronaVac gyengített vírusokon alapuló védőoltás.

Serhat Unal, a járványos betegségek szakértője, a tudományos tanács tagja azt mondta, hogy a kísérleteket 7371 véletlenszerűen kiválasztott önkéntes részvételével végezték, és

a vakcina biztonságos.

Török kutatók szerint a kínai CoronaVac oltóanyag biztonságos Forrás: AFP/Nelson Almeida

Fahrettin Koca török egészségügy-miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ez az első közlés az oltóanyag eredményességéről, a SinoVac elhalasztotta januárra a kísérletek utolsó szakasza eredményeinek ismertetését. Törökország 50 millió adag kínai vakcinát rendelt december 11-i határidővel, de a szállítást elhalasztották. Fahrettin Koca sajtótájékoztatóján közölte, hogy az oltóanyag hétfőn érkezik, és

Törökország mintegy 9 millió embert immunizál az első csoportban, élükön egészségügyi dolgozókkal.


Fahrettin Koca azt mondta, hogy közel van a megállapodás a Pfizer és a BioNTech védőoltásáról is. Kiemelte: Törökország 4,5 millió adagot vásárolhat ebből március végéig, de 30 millió adagra lesz elővételi joga.

A török egészségügy-minisztérium csütörtöki adatai szerint az elmúlt napban 18 102 új igazolt koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 254 volt.