Erdő Péter: Az isteni szeretetet a názáreti Jézus jeleníti meg a legjobban

advent első vasárnapja, díszkivilágítás, galéria, karácsony, 2020
Budapest, 2020. november 29. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek meggyújtja az első gyertyát az adventi koszorún a budapesti Szent István-bazilika Szűz Mária-kápolnájában bemutatott szentmisén 2020. november 29-én. A koronavírus-járvány miatt hívek nélkül tartott misét a Duna tévé élőben közvetítette. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A földi életünk egyedülálló és megismételhetetlen alkalom arra, hogy érdemeket szerezzünk – erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott karácsonyi interjúban Erdő Péter bíboros. Az esztergom–budapesti érsek kiemelte: a járvány nagyon megnehezítette a keresztény ember karácsonyi előkészületeit, de az online tér valamelyest pótlékot adott adventben. A katolikus egyház és személy szerint ő is igyekezett a legjobb tudása szerint reagálni a járvány jelentette nehézségekre - mondta. Kitért arra is, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjainak a gerince stabil, és úgy tűnik, a színhelyek is megvannak.
Vágólapra másolva!

Ezek hangulatából, lelkiségéből azért ők is megkapnak valamit, tehát az online tér pótlékot ad, és nem is rosszat - mondta Erdő Péter a járvány miatt előállt helyzetről. A karácsony liturgiájáról, a hagyományok szerepéről elmondta:

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek meggyújtja az első gyertyát az adventi koszorún a budapesti Szent István-bazilika Szűz Mária-kápolnájában bemutatott szentmisén 2020. november 29-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A járvány rádöbbentett minket, hogy továbbra is él bennünk az éhség a tényleges közösségi együttlétre, a szentmisére és a szentáldozásra

- mondta a bíboros.

A katolikus egyház kidolgozta annak a rendjét, hogyan látogathatja meg a covidos betegeket a kórházban a lelkipásztor.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a járvány miatt egy évvel később lesz.

"A programok, a készülés jellege változik meg, mert nem tudjuk, meddig lesznek még óvintézkedések. Ettől függ, hogy mikor lehet például csoportos képzéseket tartani. (....) Bízunk benne, hogy szép közös ünneplésre is sor kerülhet, a Hősök terét például kérjük arra az időszakra. S abban is reménykedünk, hogy a Hungexpo területén is meg tudjuk tartani a délelőtti programokat. A kiállítások helyszíne részben változik, hiszen ezeket újra le kell foglalni, és nem minden lesz szabad a megváltozott időpontban, 2021 szeptemberében. A programok gerince azonban stabil, és úgy tűnik, a színhelyek is megvannak" - mondta erről az esztergom-budapesti érsek.

Arról, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, Erdő Péter azt mondta:

A teljes interjú itt olvasható.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek arról beszélt, hogy

a karácsony reményt hordozó, vigasztaló ünnep, és ez a vonása nehéz időkben mutatkozik meg igazán.

A bíboros hangsúlyozta: az emberrel szolidaritást vállaló Isten "egy lett közülünk", megmutatva ezzel is, hogy "az ő szeretete tervezi meg az emberiség életét".

Erdő Péter kitért arra is: az elmúlt időszak tanulsága az is, hogy a hívekkel az online térben kialakított kapcsolatot meg kell tartani a későbbiekben is, és ez "jelentős része az egyház küldetésének".

Természetesen amikor a hívek járhatnak szentmisére, nem helyettesítheti a személyes részvételt az online miseközvetítés, de a kapcsolattartásnak, a katekézisnek vagy az egyházmegyei, püspökkari testületek munkájának is jó eszköze lehet az internetes kommunikáció.

Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy bár a közösségi média a templominál elevenebb, könnyedebb kommunikációt tesz lehetővé, a papok ne adják magamutogatásra, bohóckodásra a fejüket, hanem az egyház küldetéséhez hűen használják ezt a fórumot is.