Elkezdődött a koronavírus elleni oltás európai szállítása

health virus pandemic vaccines Horizontal
A picture shows a lorry at the US pharmaceutical giant Pfizer plant in Puurs, northeast Belgium, on December 23, 2020, on the day trucks carrying the first batches of the Pfizer-BioNTech Covid-19 (novel coronavirus) vaccines for EU citizens left the plant, ahead of a rollout across the 27-nation bloc. - Member states are set to start issuing the Pfizer-BioNTech inoculations from December 27 after the European Medicines Agency (EMA) Union's medicines regulator gave the green light on December 21. (Photo by JONAS ROOSENS / BELGA / AFP) / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
A BioNTech/Pfizer vakcina első adagjait tartalmazó uniós szállítmányok elhagyták a Pfizer belgiumi Puurs-ban lévő gyárát - közölte szerdán a cég.
Vágólapra másolva!

A Ripost szerdán azt írta, hogy Magyarországra kamionnal fog érkezni a vakcina, titkosan. Takács Bíborka, a Pfizer magyarországi pr-vezetője a lapnak elmondta, a vakcina minőségének biztosítása érdekében a vállalatok

különleges tervezésű, hőmérséklet-szabályozott szállítóeszközöket fejlesztettek ki.

Minden szállítóeszköz GPS-képes hőérzékelőt tartalmaz, hogy minden vakcinaszállítmány helyét és hőmérsékletét nyomon tudjuk követni, a hét 7 napján, a nap 24 órájában – tette hozzá.

A kiszállítás első napja a Pfizer északkelet-belgiumi gyárából december 23-án Forrás: AFP/Jonas Roosens/Jonas Roosens

Az oltóanyagot mínusz 70 fokon kell szállítani, erre a gyártónak meg is van a módszere, de ezúttal a biztonságra is komolyan ügyelni kell. A vakcina védelmében szupertitkosak a szállítási adatok.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarországon 25 helyet jelöltek ki a védőoltások beadására, így országosan biztosítottak lesznek az oltóhelyek több oltószobával. A Pfizer vakcinája – jelen állás szerint – már december 26-án megérkezik, és másnap, 27-én kezdik meg az oltásokat a Dél-pesti Centrumkórházban.