Közel ezren haltak meg egy nap alatt a koronavírus miatt Németországban

Berlin, 2020. december 17. Koronavírus gyorstesztre várakoznak emberek egy berlini klubban kialakított tesztelő központ előtt 2020. december 17-én. Németországban december 16-tól legalább január 10-ig szigorú korlátozásokat vezettek be a járvány terjedésének megállítása céljából, közben az országos oltási kampány várhatóan december 27-én megkezdődik. MTI/AP/Markus Schreiber
Vágólapra másolva!
Új csúcsra emelkedett és megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi 24 órában 962 halálesetet jelentettek az új típusú koronavírus okozta betegséggel összefüggésben. Az előző rekord 952 haláleset volt, egy hete, december 16-án regisztrálták.

Így már 27 968 áldozatot szedett a járvány.


Ugyanakkor az új fertőződések száma csökkent heti összevetésben, 27 728-ról 24 740-re.

Az új esetekkel együtt 1 554 920 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

Koronavírus-gyorstesztre várakoznak emberek egy berlini klubban kialakított tesztelő központ előtt 2020. december 17-én Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Javult a járványhelyzet legfontosabb mutatói közé tartozó úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság - az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - is, amely szerdára 195,1-re csökkent az előző napi 197,6-ről.

Ugyanakkor a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a tudományos és politikai közmegegyezés szerint ezt a mutatót 50 közelébe, lehetőleg 50 alá kell csökkenteni ahhoz, hogy a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok visszaszerezhessék az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

Frankfurt üres utcája 2020. december 21-én Forrás: MTI/AP/Michael Probst

A SARS-CoV-2 terjedését minden lehetséges eszközzel igyekeznek feltartóztatni Németországban.

A közegészségügyi hivataloknál dolgozó orvosok érdekképviselete (BVÖGD) például

sürgeti, hogy tiltsák be a zárt térben tervezett karácsonyi miséket, istentiszteleteket, vallási összejöveteleket,

mert az ilyen csoportosulások fokozott fertőzésveszéllyel járnak.

- mutatott rá Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai nyilatkozatában.

A koronavírus-járvány elleni egyik új berlini oltóközpont oltófülkéi az Arana Berlinben 2020. december 21-én Forrás: MTI/AP/Reuters pool/Hannibal Hanschke

Az országos oltási kampány december 27-én kezdődik, és

az év végéig 1,3 millió adag érkezhet az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinájából.

Januárban tízmillió adagot várnak, és további másfél milliót az amerikai Moderna oltóanyagából, amelyre várhatóan 2021 első napjaiban adják ki az európai uniós forgalmazási engedélyt - mondta a miniszter a ZDF országos köztelevíziónak.