Az ünnepek alatt is védik a határt a katonák és a rendőrök

BAKONDI György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója „Az ünnepek alatt is védik a határt a katonák és rendőrök” címmel tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2020.
Vágólapra másolva!
Az ünnepek alatt is védik a határt a katonák és a rendőrök, Magyarország pedig jövőre is folytatja eddigi migrációs politikáját: biztosítja a határvédelmet és az ország belső biztonságát a határokon - hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Bakondi György közölte: a határon szolgálatot teljesítő honvédek és rendőrök becsülettel teljesítették kötelességüket, törvényesen és jogszerűen jártak el idén. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kijelentette, hogy a műszaki és jogi határzár bevált. Tájékoztatása szerint a katonák és rendőrök szolgálatban lesznek az ünnepek alatt is. Ha 2015-ben a kormány nem hozza meg az ország védelméhez szükséges döntéseket, akkor Magyarország

- mondta Bakondi György.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A migrációs adatokról közölte, hogy a spanyol útvonalon tavaly 32 513, idén pedig 38 912 határsértő jelent meg, a Kanári-szigeteken több mint 21 ezren.

Míg Olaszországban tavaly 11 471 határsértőt regisztráltak, addig idén 33 563-at.

Bakondi György szerint a számottevő növekedést az okozta, hogy a jelenlegi olasz kormány "fellazította, majd eltörölte" a korábbi belügyminiszter, Matteo Salvini migrációellenes intézkedéseit.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója „Az ünnepek alatt is védik a határt a katonák és rendőrök” címmel tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2020. december 23-án. Balról Fekete Rajmund kabinetfőnök Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Úgy folytatta, hogy a balkáni útvonalon mintegy 140 ezer migráns tartózkodik: Görögországban 120 ezer, Szerbiában 8600, Bosznia-Hercegovinában mintegy 10 ezer. A főtanácsadó ismertette, hogy

a magyar határon tavaly egész évben 16 624, idén eddig 44 090 tiltott határátlépést akadályoztak meg.

Bakondi György elmondta, hogy új elemként jelent meg idén a koronavírus-járvány és a migráció összefüggése, így az illegális bevándorlás nemcsak nemzetbiztonsági, közbiztonsági, szociális, hanem közegészségügyi kockázatot is jelent.

Bakondi György, a Miniszterelnöki Kabinetirodán tartott sajtótájékoztatón. A főtanácsadó ismertette, hogy a magyar határon tavaly egész évben 16 624, idén eddig 44 090 tiltott határátlépést akadályoztak meg Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Beszámolt arról, hogy a kormány idén is konzekvensen, magas lakossági támogatással folytatta migrációs politikáját,

Ezt a politikát folytatja a kormány jövőre is - szögezte le a főtanácsadó, kifejtve, hogy Magyarország megvédi a határait, visszautasítja a betelepítési terveket, és elfogadhatatlannak tartja az EU új migrációs akciótervét.