Ezért fontos, hogy minél többen regisztráljanak a koronavírus elleni vakcinára

Dortmund Covid-19, coronavirus, koronavírus, vírus, vakcina, oltás, járvány,Coronavirus, Vaccination Center Bamberg MEDICINE AND HEALTH diseases SCIENCE Corona Covid-19 Specialist VACCINATION Sample Cannula Masks Test run
17 December 2020, Bavaria, Bamberg: During a test run at the Bamberg vaccination centre, a medical assistant administers a vaccination to a lady. There is no vaccine in the syringe. Trial runs have already been planned at the vaccination center in the Brose Arena in Bamberg, which is still under construction. Photo: Nicolas Armer/dpa
Vágólapra másolva!
Életmentő lehet az, ha valaki beoltatja magát a koronavírus elleni védőoltással, de mindezek mellett a jövőbeli szabadabb mozgás egyik feltétele is lehet majd az, hogy valaki oltakozott-e, vagy nem. Magyarországon eddig több mint 300 ezren regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára, de ahhoz, hogy a vírust végleg legyőzzük, legalább a teljes lakosság 60 százalékos átoltottságára lesz szükség. Szakemberek szerint a legfontosabb, hogy a polgárok megértsék, az oltások hasznosak, jók, és nem rendelkeznek azokkal a súlyos mellékhatásokkal, amelyeket az oltástagadók hangoztatnak.
Vágólapra másolva!

Óriási lépésnek nevezte a pandémia kezelésében a koronavírus elleni első vakcina engedélyezését az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília jelezte: az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn Európára, így Magyarországra is kiadta az első oltóanyagra vonatkozó engedélyt. Közölte, a vakcina hatékony és biztonságos, az első vakcinaszállítmány a két ünnep között érkezik Magyarországra, ebből várhatóan december 27-étől ötezer egészségügyi dolgozó oltására lesz lehetőség.

- fogalmazott. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy mivel 4-5 millió embert egyszerre nem, csak fokozatosan lehet védetté tenni, ezért továbbra is be kell tartani a higiéniai szabályokat, és "az ünnepeket is kellő mértékletességgel, a találkozások minimalizálásával kell eltöltenünk".

Hamarosan Magyarországon is megkezdődnek a védőoltások beadásai Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Nicolas Armer

Már több mint 300 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon is, illetve nagyon sokan küldték vissza postán a regisztrációs lapot, de továbbra is várják a jelentkezéseket, hogy minél nagyobb létszámra lehessen megtervezni a védőoltások beadását - hangsúlyozta Müller Cecília.

Ezért fontos a regisztráció

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig arról beszél, hogy változatlanul nagyon sokan keresik fel a www.vakcinainfo.gov.hu honlapot, ahol regisztrálni lehet az oltásra. Ugyanakkor elkezdtek megérkezni azok a regisztrációk is, amelyeket postán adtak fel – tette hozzá.

- hangsúlyozta az államtitkár.

Mint arról már az összes hazai járványügyi szakember beszélt, csak akkor lehet végleg megfékezni a koronavírus-járványt, ha a lakossági átoltottsági arány eléri, vagy meg is haladja a 60 százalékot. Ennek érdekében indult el a regisztráció is. A regisztrációval egyben mindenki értesülhet az oltással kapcsolatos legfrissebb információkról, és arról, hogy mikor kerül rá sor.

Az oltások akkor indulhatnak, amikor megvan a magyar hatóságok által jóváhagyott, megfelelő, biztonságos vakcina. Ez egy oltási terv alapján zajlik majd. Fontos, hogy az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg.

Az oltások tömeges beadása új szakaszt jelent majd a koronavírus elleni védekezésben.

Szlávik: Aki teheti, kérje a védőoltást

Azt javasolja a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, hogy mindenki, aki teheti, kérje a koronavírus elleni védőoltást. Szlávik János azt mondta, minden oltást pártol, s ha egy betegség ellen kifejlesztenek egy vakcinát, azt mindenkinek érdemes beadatnia. Emlékeztetett, hogy a fekete himlő éppen az oltás segítségével tűnt el, és hamarosan megszűnhetett a gyermekbénulás is.

- hangsúlyozta a koronavírus-vakcina kapcsán.

Dr. Szlávik János: Magyarország sok millió vakcinát kötött le azért, hogy ezek mihamarabb eljussanak az emberekhez fotó: Talán Csaba

Hozzátette, hogy Magyarország sok millió vakcinát kötött le azért, hogy ezek mihamarabb eljussanak az emberekhez.

Ehhez azonban az kell, hogy a polgárok megértsék, az oltások hasznosak, jók, és nem rendelkeznek azokkal a súlyos mellékhatásokkal, amelyeket az oltástagadók hangoztatnak.

A védőoltás többek között azért is fontos, mert Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője lehetségesnek tartja, hogy különbséget tegyenek azok között, akik beoltatták magukat és akik nem. Gulyás szerint szinte biztosan lesznek ilyen szabályok, például a légitársaságoknál. Úgy fogalmazott, az oltási könyv - az útlevél és a személyi igazolvány mellett - fontos okirat lesz a tömeges oltás után.

Levélben is lehet regisztrálni

Az internetes regisztráció mellett minden 60. életévét betöltött nyugdíjas számára december 11-től kézbesítették a postások a Nemzeti Népegészségügyi Központ levelét Müller Cecília országos tisztifőorvos aláírásával. A borítékban a tájékoztató mellett egy regisztrációs lap és egy válaszboríték található, amelynek kitöltésével és visszaküldésével a nyugdíjasok ilyen módon is tudnak regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra. A válaszboríték visszaküldése díjmentes.

Elsőként a főváros egyes belső kerületeiben, majd a főváros többi részén élők kapták meg a leveleket. Ezt követően országszerte a többi megyében folytatódik a kézbesítés, az ütemterv szerint a leveleket várhatóan év végéig minden érintett megkapja. Az országos tisztifőorvos levele közönséges levél, ezért azt a postaládába kézbesítik a postások.

A 60 év feletti nyugdíjasok levélben is regisztrálhatnak Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A borítékban egy tájékoztató levél, egy regisztrációs lap, valamint egy válaszboríték található. A kitöltött regisztrációs lap a válaszborítékba helyezve díjmentesen feladható a postákon, vagy levélszekrénybe helyezhető.

A védőoltás önkéntes és ingyenes lesz, a regisztráció nem jelent kötelezettséget a védőoltás beadására, ez a védőoltás iránti igény felmérését szolgálja. A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon. Az engedélyezett vakcina/vakcinák típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, illetve meddig tart a védettség. A Magyarországon engedélyezett vakcinákról és az általuk kialakított védettségről a vakcinainfo.gov.hu portálon is beszámolnak majd.

Halálesetet is meg lehet akadályozni

– erről már ismét Szlávik János beszélt. A szakember hangsúlyozta, ezeket a vakcinákat megfelelően megvizsgálják, az eddig megjelent hírek alapján szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásai pedig csak a szokásosak, mint a bőrpír, a hőemelkedés és az enyhe fájdalom az oltás helyén.

A főorvos megjegyezte,

Szólt arról is, hogy míg az influenza elleni oltások hatékonysága csak 70–80 százalék, a koronavírus elleni vakcináké több mint 90 százalék. Szlávik János közölte: a jövő év elején elkezdődhetnek a tömeges oltások.