Deutsch Tamás és Kónya Imre kapta az idei Petőfi-díjakat

Fidesz tisztújító kongresszusa, BOK Sportcsarnok, 2019.09.29.
Deutsch Tamás
Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációvezetője és Kónya Imre, a Boross-kormány volt belügyminisztere vehette át pénteken a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Mol Nyrt. által közösen alapította Petőfi-díjakat a Terror Háza Múzeumban.
Vágólapra másolva!

Schmidt Mária történész, kormánybiztos, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a díjátadón elmondott megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy

a 2009-ben létrehozott Petőfi-díjat olyan jeles személyek kapják, akik az elmúlt évtizedekben kiemelkedően sokat tettek a közép-európai népek szabadságáért.

Kiemelte, azért hozták létre a kitüntetést, mert megértették, a magyar hősök nem jelentenek sokat annak az úgynevezett szabad világnak, vagyis a nyugatnak, amely

Éles határvonalat kell húzni a diktatúra és a szabadság világa közé, a magyaroknak pedig ebben a feladatban nem szabad senkire sem hagyatkozniuk, hanem kizárólag a maguk erejére kell támaszkodniuk - húzta alá.

Világi Oszkár, a Mol-csoport innovatív üzletágainak és szolgáltatásainak ügyvezető igazgatója aláhúzta, a koronavírus-járvány is rávilágít arra, hogy a szabadság az alapja mindennek, az egyén, a közösségek, a nemzetek, de az egész emberiség szellemi és anyagi jólétének is. Hangsúlyozta, rendszeresen emlékeztetni kell arra, hogy

a szabadság nem hullik csak úgy az emberek ölébe, ezért létfontosságú elismerni a szabadságért önfeláldozóan küzdő hősöket.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, a szabadság nem cél, hanem eszköz, amely hozzásegít ahhoz, hogy

A díjazottakról szólva kiemelte, a Deutsch Tamás személye körüli jelenlegi viták kórképet adnak arról az európai közéletről, amelyben egy börtönt megjárt rendszerváltót akarnak szabadságról és demokráciáról oktatni

A miniszter úgy fogalmazott, hogy bár Kónya Imre élete nagy részét a kommunista diktatúra alatt töltötte, ő maga mindig is szabad volt és sokat tett azért, hogy Magyarország is szabad legyen. Kulcsszerepe volt a rendszerváltoztatás előtti ellenzéki kerekasztal létrehozásában, amely kizárta a kommunista szalámitaktika alkalmazásának lehetőségét - mondta.

Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke Kónya Imrét méltatva erős nemzeti érzéssel megáldott emberként jellemezte a díjazottat, akinek eszményképe az ellenzéki kerekasztal, ahol a legkisebb szervezetnek is vétójoga volt.

Ezen alapul az Európai Unió is és ezen változtatni nem szabad

- tette hozzá.

Kónya Imre fotó: Talán Csaba

Kónya Imre beszédében úgy fogalmazott, politikai nemzedékének tagjai nem hősök, de amikor a sors teret nyitott előttük, akkor hajlandók voltak elfogadni a kihívást és felül tudtak emelkedni az egymás közötti zsigeri ellentéteken, hogy összefogva a hazájukért cselekedjenek.

Václav Klaus korábbi cseh államfő, a Petőfi-díj 2018-as kitüntetettje igazi közép-európainak nevezte Deutsch Tamást, akinek

Felidézte, hogy a kormánypárti politikus 1989-ben, Prágában részt vett egy engedély nélkül tartott tüntetésen, amelyen egy "Virággal jöttünk, nem tankkal" feliratú táblát tartott a magasba és bocsánatot kért, amiért 1968-ben magyarok is részt vettek a prágai tavasz leverésében.

Deutsch Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Deutsch Tamás azt mondta, 2020 szavának a szabadságnak kell lennie, a koronavírus-járvány ugyanis bebizonyította, milyen borzalmas az élet szabadság nélkül. Hangsúlyozta, Magyarországnak idén nemzetként a politika és a diplomácia mezein is meg kellett küzdeni a szabadságáért.

- fogalmazott. Kiemelte,

Deutsch Tamás szólt arról is, 1956 óta nem volt olyan nehéz karácsonya Magyarországnak, mint az idei.

- jelentette ki.