Ismételten hitelesítették a georgiai választási eredményeket

Biden az amerikai elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg.

2020. december 7., 22:01

Szerző:

Ismételten hitelesítették a november 3-i elnökválasztás eredményét Georgia államban, megerősítve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét - jelentette be hétfőn a republikánus párti Brad Raffensperger, a választás lebonyolításáért felelős helyi főhivatalnok.

A szavazatok kézzel történő újraszámlálását azt követően végezték el, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánycsapata a hétvégén bírósági keresetet nyújtott be a georgiai eredmény érvénytelenítéséért.

Az elnöki kampánycsapat korábbi közleményében azt állította: sok georgiai szavazópolgár eskü alatt vallja, hogy csalás történt a választáson.

 keresetet annak ellenére nyújtották be, hogy a republikánus párti Brad Raffensperger és több más tisztségviselő többször leszögezte: nincs bizonyíték arra, hogy a választásokon tömeges csalás történt, ami érdemben változtatna az eredményen.

Trump hétfőn egy fehér házi rendezvényen ismét kijelentette, hogy a választást elcsalták. "Szégyen ez országunk számára, mintha egy harmadik világbeli országban történne mindez" - hangsúlyozta.

Georgiában először november 20-án hitelesítették az eredményt, amely szintén Biden győzelmét erősítette meg.

Biden az amerikai elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg, Trump 232-t, és Georgia tizenhat elektori szavazatot ad annak a jelöltnek, amelyik az államban győz. A győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges.

(MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.