Hirdetés

Raspberry eszköz még sosem volt ilyen olcsó

A málnalogós vállalat legújabb szettje mindössze 5 dollárt kóstál és sokat javít a Pi 4 hűtésén.

Új kiegészítőt dob piacra a Raspberry a tavaly megjelent Pi 4 miniszámítógéphez, egészen pontosan annak gyári, műanyag házához. Az egyszerűen csak Pi 4 Case Fan névre keresztelt készlet egy 18 x 18 x 10 milliméteres hűtőbordát és egy 1,4 CFM-es légszállítási értékkel rendelkező, apró ventilátort tartalmaz, kiegészítve a ventilátor rögzítésére szolgáló műanyag elemmel.


[+]

Az alábbi videó remekül bemutatja a beszerelés menetét, ami egyébként egyáltalán nem bonyolult, a hűtőborda processzorra helyezése után mindössze annyi dolgunk van, hogy a ventilátort a mellékelt műanyag elemmel együtt a ház felső részére erősítjük, majd a vezetékeket a GPIO port ábra szerinti tüskéire kötjük.


[+]

A ventilátor vezérlése a Pi OS-en belül történik, egy szoftverfrissítés után a rendszeren belül megadhatjuk, hogy a lapátok milyen hőmérséklet felett kapcsoljanak be. Azt egyébként nem értjük, hogy a bent keringetett levegő pontosan hol is távozik a házon, hiszen a gyári modellen (a ventilátor külsős gyártók által készített házakkal nem kompatibilis) nem találunk szellőzőrácsokat, de a semminél már a keringetés is többet számít – az ilyen kiegészítők jól mutatják, hogy mit lehet kihozni a Pi 4 gyárilag nem túl erős hardveréből.

A Raspberry Pi 4 Case Fan kit már a hazai viszonteladóknál is elérhető, potom 1990 forintos áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés