szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem várt néven, de a várt erővel mutatta be új processzorát a Qualcomm. A Snapdragon 888 kerülhet 2021 több fontos androidos csúcstelefonjába.

A tavaly bemutatott csúcsprocesszor, a Snapdragon 865-ös után mindenki arra számított, hogy a 875-ös jelölést kapja majd meg az újonnan érkező chip, ehhez képest viszont nemcsak a középső, de az utolsó számjegyen is változtatott a cég.

Qualcomm

A Qualcomm szerint az egység az 5G terén komoly előrelépést jelent a 865-höz képest: az 5G modemet már teljes mértékben integrálták a lapkára. Így az új csúcsmobiloknál már nem lesz szükség külön modemchipre, így a készülék belsejében több hely marad másnak.

Az új lapka 5G-ért felelős egységét év elején egyébként már bemutatta a Qualcomm. A Snapdragon X60-as 5G-modem 5 nanométeres gyártási technológiával készült, ami nemcsak teljesítményben jelent pozitív változást, de állítólag kevesebb energiát is használ el, mint az elődei. A cég által megadott specifikáció szerint az X60 elérheti a 7,5 Gbps letöltési és 3 Gbps feltöltési sebességet is, ám ezt a kijelentést illik a helyén kezelni, ilyen értékekre ugyanis csak speciális körülmények között képes az egység.

Qualcomm

A Qualcomm emellett azt ígéri, javul a mesterséges intelligenciát igénylő feladatokért felelős chip teljesítménye, és ezeknél is jelentősen mérséklődik majd a processzor fogyasztása.

A bemutatón az is elhangzott, hogy a grafikus teljesítmény jelentős mértékben növekszik az új Adreno GPU-nak köszönhetően, erről azonban nem osztottak meg semmilyen részletet.

A Snapdragon 888 a mobilos fotózás terén is előrébb lép, a chipnek köszönhetően ugyanis a telefonok már másodpercenként 120 fényképet is tudnak majd készíteni 12 megapixeles felbontásban.

A részletes specifikációs listát a tervek szerint szerdán közli majd a Qualcomm, igaz, a teljesítményéről már hallhattunk pletykákat. Annyit már most tudni, hogy az egység többek között az LG, a OnePlus és a Sony jövőre érkező csúcsmobiljaiban is helyet kap majd, elsőként pedig valószínűleg a Samsung Galaxy S21-ben láthatjuk majd viszont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.