Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 1. 09:07

10 millió euróra bünteti az Apple-t az olasz versenyügyi hatóság

A hatóság egyes iPhone modellek vízállósága kapcsán találta félrevezetőnek az Apple kommunikációját.

Büntetésbe szaladt bele Olaszországban az Apple: a cupertinói óriásnak 10 millió eurós bírságot kell kifizetnie, miután az olasz versenyügyi hatóság szerint a gyártó több iPhone modelljének promóciós anyagai is erősen félrevezetők voltak az eszközök vízállósága kapcsán.

A hatóság szerint "agresszív és félrevezető" hirdetési gyakorlat egészen az iPhone 8-ig nyúlik vissza, az ügyben egész pontosan az iPhone 8, 8 Plus, XR, XS, XS Max, 11, 11 Pro és 11 Pro Max modellek érintettek. Utóbbiakról reklámanyagaiban az Apple azt állította, azok modelltől függően egy és négy méter közötti mélységig vízállók és akár 30 percet is kibírnak a víz alatt. Arra ugyanakkor a hirdetések nem térnek ki, hogy mindez csak bizonyos kontrollált, laboratóriumi körülmények között igaz, a felhasználók számára releváns, mindennapi helyzetekben az eszközök ezektől eltérő értékeket produkálhatnak.

iphonewater

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ügyben a cupertinói óriásnak azt is felrótta az olasz hatóság, hogy jótállási feltételei nem terjednek ki az eszközökben folyadékok által okozott károkra, miközben marketinganyagai agresszíven hirdetik a készülékek vízállóságát, mint kiemelt funkciót. Az Apple nem nyilatkozott az ügyben.

Ahogy a MacRumors is kitér rá, nem ez az első eset, hogy Olaszországban az Apple tűz alá kerül, a helyi versenyügyi hatóság két évvel ezelőtt ugyancsak 10 millió euróra bírságolta meg a vállalatot, miután az hivatalos indoklása szerint az akkumulátorok védelme érdekében utólag visszafogta régebbi iPhone modelljeinek teljesítményét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról