szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a koronavírus-járvány jó időre visszavetette az okostelefonok iránti érdeklődést, az IDC elemzőcég legújabb jelentése szerint a negyedik negyedévben visszaállhat a korábbi piaci érdeklődés – jelentős részben az 5G iránti igénynek köszönhetően.

Jó pár okostelefon-gyártó, a kereslet visszaesését tapasztalhatta idén több időszakban, több régióban. Az ok egyértelműen a globális egészségügyi válság. Az IDC azonban jó hírrel szolgált nemrégiben: úgy véli, hogy az okostelefonok piaca visszaáll a régi kerékvágásba az év végére, elsősorban az 5G-s modellek iránti erős keresletnek köszönhetően. Ez azért is fontos fejlemény, mert korábban sok aggodalom volt azzal kapcsolatban az iparágban, elég fontos-e ahhoz az 5G, ahogy váltásra bírja a felhasználókat. De az idei harmadik negyedévben az 5G-s mobilok iránti igény már meghaladta az előrejelzésekben foglaltakat.

Az IDC szerint az okostelefonok piaca várhatóan 2,4 százalékkal növekszik az utolsó negyedévben (2019 hasonló időszakához képest), és az előrejelzések szerint egy újabb, 4,4 százalékos növekedés várhatóan 2021 első negyedévében.

Az IDC mobilkészülék-eladásokat figyelő projektért felelős alelnöke szerint a folyamatban lévő leállások és gazdasági aggodalmak ellenére a világ számos piacán a fogyasztók a szokásos kiadásaikat az utazás, az étterembe járás és az általános szórakozás helyett olyan dolgokra helyezték át, mint a szórakoztató elektronika. Ebben pedig az 5G okostelefonok is fontos szerepet fognak játszani. Az IDC becslései szerint az ilyen képességekkel rendelkező telefonok az idei okostelefon-értékesítés nagyjából 10 százalékát adnák. A növekvő tendencia a következő években is fennmarad, mielőtt 2024-ben elérné a 29 százalékot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.