szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, hogy a Facebook még nincs teljesen megelégedve az online vásárlások terén nyújtott szolgáltatásaival, ezért bővíti ezzel kapcsolatos portfólióját. A konkrét ügylet hátterében egy másik cég és technológiájának felvásárlása áll.

A Facebook egymilliárd dollárt (közel 300 milliárd forintot) fizethetett a Kustomer nevű startupért és online eszközéért, amellyel egyszerűbbé tehetők az internetes vásárlással kapcsolatos ügyintézések – írja a The Wall Street Journal. A cég egész pontosan egy olyan felületet készített, ahol könnyebben, gyorsabban kapcsolatba kerülhetnek a vevők az eladást végző cég alkalmazottaival. A munkaerőt ez esetben viszont nem hús-vér emberek jelentik, hanem számítógép által irányított karakterek (botok).

Hasonló összegért kelt el az Instagram képmegosztó is, amely ma már ugyancsak a Facebook tulajdona. A szintén Mark Zuckerberg birodalmához tartozó WhatsAppért viszont ennél is sokkal többet, 19 milliárd dollárt fizetett ki annak idején a közösségi oldalakra építő vállalat, amely fennállása óta több mint 100 száz céget szerzett meg.

A Kustomer felvásárlása önmagában nem túl érdekes, mást érdemes nézni: a Facebook éppen akkor jut hozzá a céghez, amikor a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira hivatkozva számos olyan fejlesztést végez, melyek megkönnyítik a felhasználók és az online kisboltok közti üzletelést és kapcsolattartást. A mostani ügylet is ennek újabb módú megerősítése, bővítése.

A Facebook közleményében elismerte a Kustomer felvásárlását, és azt is hozzátették, hogy a cég működésében semmilyen változás nem lesz érzékelhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.