Megugrott az aranykereslet a világ egyik legfontosabb ékszerpiacán

wedding india esküvő
Vágólapra másolva!
Az esküvői szezon és a nyomott árfolyam kedvező hatással volt az indiai aranykeresletre. Ez pedig arra utal, hogy az indiai piac talpra állhat a legutóbbi negyedévben tapasztalt jelentős zuhanás után.
Vágólapra másolva!

A talpra állás jeleit mutatja az indiai aranypiac, miután az országban 30 százalékos zuhanást tapasztaltak a megelőző negyedévben – írja az RT.com. Az indiai keresletet elsősorban az esküvői szezon, illetve a több havi mélypontra süllyedő aranyár támogatja.

Nem meglepő tehát, hogy az indiai ékszerészek sietnek feltölteni a készleteiket, ahogy folyamatosan emelkedik a kereslet az országban.

A november közepén tartott Díváli ünnep például jelentősen megdobta az ország aranykeresletét az elmúlt időszakban.

Az is támogatja az aranyigény növekedését, hogy az elmúlt hónapokban el kellett halasztani az esküvőket a koronavírus-járvány miatt, azonban most újra beindulhatott a vásárlás, ahogy ismét lehet esküvőket tartani az országban.

Megugrott az indiai ékszerkereslet Forrás: Shutterstock

A rendkívüli szezonális hatások mellett azonban a nyomott aranyár is fokozza a keresletet. Az aranyrudak árfolyama ugyanis szeptember óta nem látott heti csökkenést produkált az elmúlt időszakban, de a határidős aranyjegyzés és az azonnali szállítású nyersanyag is süllyedést mutatott a közelmúltban.

A mostani növekedés pedig igen kedvező hír, ha azt nézzük, hogy az indiai ékszerkereslet megfeleződött a júliusi-szeptemberi negyedévben, a megelőző év azonos időszakához képest.

Mindeközben az indiai aranykereslet egésze nagyjából harmadával zsugorodott – derült ki a World Gold Council adataiból.

Ezzel párhuzamosan a globális aranykereslet 19 százalékkal 892 tonnára csökkent, ami több mint egy évtizede nem látott negyedéves mélypont volt.