szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új tanácstag a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója volt, de már nem ő súgja Orbánnak, mi a helyzet a brüsszeli színfalak mögött.

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn, hogy Gottfried Péter legyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának új tagja. A képviselők 112 igen szavazattal, 19 nem ellenében támogatták a jelöltet. Gottfried Péter mandátuma hat évre szól.

Gottfried 2010 óta dolgozik Orbán Viktor miniszterelnök mellett külpolitikai főtanácsadóként. 2018-tól miniszterelnöki megbízott, feladata az Európai Unión belül zajló események elemzésével kapcsolatos, illetve az Európai Unióban képviselendő magyar álláspontok kidolgozásával összefüggő szaktanácsadás nyújtása, ezeknek az álláspontoknak a képviselete. Az első Orbán-kormány idején még helyettes államtitkárként foglalkozott külgazdasági témákkal, majd az azt követő kormány nagykövetnek nevezte ki.

Gorrfried volt az utolsó, abból a hármasból – rajta kívül Megyesy Jenő és Czukor József –, akik 2010 után hosszú évekig dolgoztak külpolitikai tanácsadóként Orbán mellett. Ebből a körből előbb Czukor lépett ki: két éve lett az Információs Hivatal vezetője (és pont idén októberben váltották le), Megyesy pedig tavaly év elején vonult vissza.

A monetáris tanácsba azért kellett új tagot választani, mert Báger Gusztáv, aki 2015 júliusa óta a tanács tagja, december 31-ével lemondott a mandátumáról.

EUrologus EUrologus

Lemondott Szájer József

December 31-ével lemondott európai parlamenti mandátumáról Szájer József, a Fidesz politikusa. Az erről szóló döntéséről a mai napon tájékoztatta David Sassolit, a EP elnökét. Lelki terhekre hivatkozik, de a kormányt továbbra is támogatja.

Kovács Gábor Gazdaság

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

Nem a Monetáris Tanács által meghatározott kamatkondíciókkal, hanem az igazgatóság által meghatározott egyhetes betéti tender kamatával avatkozik be a jegybank, ha kell. Ezt egyelőre az alapkamatnál magasabban tartják, és csak az infláció számít.