szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei jelentek meg a szövetség intézményeinél és Brenzovics László (képünkön) lakásán is. Állítólag hazaárulásra, szeparatizmusra utaló bizonyítékokat kerestek.

Egyenruhás fegyveresek jelentek meg hétfő reggel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökéhez, Brenzovics Lászlóhoz köthető intézményekben Ungváron – adta hírül a Kárpátalja.ma ukrajnai magyar nyelvű hírportál.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei kiszálltak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány épületénél, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházánál, és Brenzovics László lakásán is.

A lap szerint Brenzovics Lászlót Magyarországról érkező támogatásokkal kapcsolatos fiktív szerződések megkötésével, kettős könyveléssel, pénzmosással gyanúsítják, de egy helyi magyarellenes megnyilvánulásairól ismert ukrán lapra hivatkozva azt állítják, hogy hazaárulásra és szeparatizmusra vonatkozó bizonyítékok is vannak a magyar vezető ellen.

A KMKSZ-t mélységesen felháborítja a cselekménysorozat, amit ma az SZBU indított a kárpátaljai magyar intézmények ellen – idézte a magyar portál Darcsi Karolinát, a KMKSZ politikai kommunikációs titkárát.

A KMKSZ közleménye szerint az akciót egy korábban szeparatizmus vádjával indult büntetőügy alapján indították, és az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására irányuló tevékenységre kerestek bizonyítékot. A szövetség szerint azonban

valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése.

A KMKSZ úgy véli, hogy állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlás zajlik ellenük, és felszólította az ukrajnai illetékes szerveket, hogy vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek.

Az ügyben közleményt adott ki az LMP is, amely ugyancsak tiltakozik a “Brenzovics Lászlót és a magyar közösséget ért támadás ellen”. Az ellenzéki párt jelezte, kiállnak a magyar kormány kárpátaljai gazdaságfejlesztést célzó támogatása mellett, egyúttal határozott fellépést is kértek a kormánytól, illetve felszólították az Európai Bizottságot és Európai Parlamentet, hogy ítéljék el az indokolatlan, megfélemlítő eljárást.

HVG360 hvg360

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

Hiába van igaza a magyar kormánynak ukrán-ügyben, a kárpátaljai magyarok ukrán nyelvűsödése elkerülhetetlen – állítja az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa. Fedinec Csilla szerint egy természetes folyamatot akar felgyorsítani Kijev, politikai megfontolásból. Az ottani magyarság ugyanis erősen fogyatkozóban van, most már csak 130 ezerre tehető a számuk – mondta el a M. Kiss Csabának a szakértő.