szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lotus Evija a Nordschleifén bizonyította be, hogy milyen elképesztő sebességre képes.

A Lotus 2019-ben leplezte le nem kevesebb, mint 4 villanymotort felvonultató elektromos hiperautóját, a 2039 lóerős teljesítményű, illetve 1704 Nm nyomatékú Eviját, mely most egy új rekord kapcsán hallat magáról.

A közúti használtra szánt Evija még jobban kihegyezett új verziója, az egyetlen példányban készült Evija X 6 perc 24 másodperc alatt ért körbe a Nordschleifén, ami új rekordot jelent a sorozatgyártású autókra épülő egyedi kocsik kategóriájában.

Lotus Evija X
Lotus

A módosítás nélküli közúti autók közül jelenleg az F1 technikájú Mercedes-AMG One uralja a Zöld Poklot, mely 11 másodperccel rosszabb köridőt tudhat magáénak.

A 70 kWh kapacitású aksis, 350 km/h végsebességű Lotus Evija X az abszolút toplista harmadik helyén tanyázik, azonban az 5 perc 19 másodperces köridejű Porsche 919 Hybrid és a 6 perc 5 másodperces köridejű VW ID.R is olyan egyedileg épített versenyautó, melynek semmi köze közúti modellekhez.

A 4,45 méter hosszú, 2 méter széles, illetve alig 1,12 méter magas Lotus Evijából 130 példányt gyártanak, az árcédulán mintegy 700 millió forintos összeg szerepel.

Lotus Evija X
Lotus
Lotus Evija X
Lotus
Lotus Evija X
Lotus