szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar bajnokságból nem, Angliából, Olaszországból, Németországból és Franciaországból azonban 2 játékvezetőt is hívtak az EB-re, de érkezik egy bíró a tengeren túlról is.

Kijelölték a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság játékvezetői keretét, a magyar bajnokságból nem hívtak bírót a kontinensviadalra, ott lesz viszont a Barcelona – PSG Bajnokok Ligája-negyeddöntőt vezető romániai magyar Kovács István. Kovács a meccs első félidejében kiállította a Barça hátvédjét, Ronald Araujot, majd a hevesen reklamáló vezetőedzőjét, Xavit is. A spanyol sajtó felháborodott a játékvezetésen, a Marca arról írt, hogy “Kovács jobban teszi, ha elkerüli Barcelonát egy darabig”.

Ott lesz az Európa-bajnokságon a 2022-es VB-döntőt és a 2023-as BL-finálét is vezető lengyel Szymon Marciniak is. Két-két játékvezetőt delegál Anglia, Franciaország, Németország és Olaszország is, emellett lesz holland, portugál, szlovák, szlovén, spanyol, svéd svájci és török bíró is. Érdekesség, hogy Európán kívülről is érkezik egy játékvezető, Facundo Tello és asszisztensei Argentínából érkeznek meccset vezetni az EB-re.

Az Európa-bajnokság teljes játékvezetői kerete: Artur Soares Dias (portugál), Jesús Gil Manzano (spanyol), Marco Guida (olasz), Kovács István (román), Ivan Kruzliak (szlovák), Francois Letexier (francia), Danny Makkelie (holland), Szymon Marciniak (lengyel), Halil Umut Meler (török), Glenn Nyberg (svéd), Michael Oliver (angol), Daniele Orsato (olasz), Sandro Schärer (svájci), Daniel Siebert (német), Anthony Taylor (angol), Facundo Tello (argentin), Clément Turpin (francia), Slavko Vincic (szlovén), Felix Zwayer (német)