Minden 65 év feletti ingyenesen igényelheti ezt az eszközt - Egy gombnyomással elérhető a segítség

Vészhelyzet esetén életmentő is lehet.

Így működik a gondos óra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg régen gyakori volt, hogy több generáció élt együtt, addig manapság rengeteg idős ember magára marad, ez pedig komoly veszélyt jelent rájuk nézve. Az esetleges távolságoktól függetlenül mindenki szeretné biztonságba tudni szeretteit - számukra jelenthet megoldást a gondosóra-program. Mutatjuk, mi is ez pontosan, és ki, mikor és hogyan igényelheti.

A gondos óra gyakorlatilag egy országos jelzőrendszer egy karórán keresztül. Segítségével egy gombnyomással elérhető a diszpécserközpont, akik közvetlen és gyors támogatást nyújtanak a felhasználóknak 0-24-ben.

65 év felett ingyenesen igényelhető

Szükség esetén a diszpécser értesíteni tudja a mentőket vagy a kapcsolattartókat. Utóbbiak lehetnek hozzátartózok, házastársak vagy barátok, a lényeg, hogy amennyiben lehetséges, legyen kulcsuk az óra tulajdonosának lakásához. A kapcsolattartók megadása nem kötelező, de ajánlott. 

D SOS20230228021
Fotó: Soós Lajos / MTI

Így igényeld

A gondos órát minden 65 év feletti magyar állampolgár - vagy az általa megbízott ember - ingyenesen igényelheti. Ehhez mindössze regisztrálni kell a Gondosóra oldalán, majd pár személyes adat megadása után véglegesíteni a folyamatot, az e-mailben kapott link megerősítésével. A regisztrációt követő 3-4 hétben az órát postán küldik el, előtte pedig sms-ben értesítik a címzettet. 

Mi lesz a csomagban?

Amikor megérkezett a csomag, az tartalmazni fogja az órát, 1 db USB-kábelt és USB-csatlakozós adaptert, 1 használati útmutatót és 1 nyak-, illetve 1 karpántot, attól függően, hol szeretnénk majd hordani a készüléket. 

Így működik

A készülék rendkívül egyszerű, 1 gomb van rajta, amivel kapcsolatba lehet lépni a diszpécserekkel. Amennyiben nem tudunk beszélni, az órában lévő GPS miatt helyzetünket ugyanúgy be tudják mérni és segítséget küldeni. A készülék emellett gyorsulásjelzővel van ellátva, ezért érzékeli az esést. Zuhanyozni is bátran lehet benne, hiszen csepp- és ütésálló.

Egyszerűsége miatt lassan merül és gyorsan feltölthető. Körülbelül 3-4 napig bírja töltés nélkül, de az óra jelez, ha a töltöttség extrém alacsony.

Nagy óvatosságra intenek a szakértők a banki csalásokkal kapcsolatban - Ezektől a módszerektől senki nincs biztonságban

Ezek a védekezés legjobb módszerei.

Elolvasom

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

(Képek forrása: MTI/Soós Lajos, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük