Galgóczi Ágnes: Huszonöt oltóponton folytatódik az oltás

Képernyőfotó 2020-12-29 - 11.27.07
2020.12.29. 11:32

Ezen a héten további vakcinaszállítmány érkezik, és huszonöt oltóponton folytatódik az oltás – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette, hogy mára 902 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 317 571 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Kórházban 6298 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen.

Elhunyt 131, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9292 főre emelkedett. A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint pedig egy súlyos immungyengeségben, vérzékenységben, krónikus veseelégtelenségben, szívbillentyű-szűkületben, szívbelhártya-gyulladásban szenvedő 29 éves férfi a legfiatalabb áldozat. 

Jó hír, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké pedig folyamatosan nő

– hangsúlyozta az osztályvezető, hozzátéve, hogy a járványügyi védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy Magyarországra megérkezett szombaton a vakcina. Az elmúlt 2461 egészségügyi dolgozót oltottak be, öt különböző oltóhelyen. Galgóczi Ágnes kiemelte: 2021 első felében további védőoltások engedélyezése várható, amely után megkezdődhet majd a lakosság tömeges oltása. Újságíró kérdésre Galgóczi Ágnes elmondta: az oltási könyvet az oltás után kapják a páciensek, a dokumentum tartalmazza majd a második oltás időpontját is. 

Annak, aki átesett már a fertőzésen, legalább három hónapot kell várnia a vakcina beadásáig. Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődhet a lakosság tömeges oltása, Galgóczi Ágnes elmondta, ezen a héten érkezik az újabb szállítmány, 80 ezer adag a Pfizer és a BionTech vakcinájából, amely minden megyébe eljut, hogy megkezdődhessen az oltás. Krónikus betegséggel és gyógyszerallergiával összefüggésben az osztályvezető elmondta, 

krónikus betegeknek is lehet és ajánlott is az oltóanyag.

Vannak ellenjavallatok, például a várandóság, vagy kórelőzményből ismert súlyos allergiás reakció vagy kifejezetten a gyógyszer összetevőivel szemben allergia.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy az elmúlt napon 

  • maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt 210  személlyel szemben intézkedtek,
  • közterületen 208 személy nem viselt maszkot,
  • 50 figyelmeztetést szabtak ki a rendőrök,
  • 73 helyszíni bírságolás történt,
  • 85 feljelentés született,
  • 382 személlyel szemben intézkedtek a kijárási szabályok megszegése miatt,
  • 148 ember sértette meg a tranzitszabályokat,
  • hatósági házi karantén 10 381 alkalommal ellenőrizték.

(Borítókép: Galgóczi Ágnes. Fotó: M1 / Médiaklikk)