Ujhelyi: Jövőre is lesznek uniós milliárdok munkahelyvédelemre

2020.12.28. 12:05

Januárban ismét megnyílik a lehetőség arra, hogy a magyar kormány uniós forrást igényeljen a nehéz helyzetbe került munkavállalók megsegítésére, egyelőre azonban kérdés, hogy a Fidesz élni fog-e ezzel a lehetőséggel – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője hétfői online sajtótájékoztatóján.

A politikus írásbeli kérdéssel fordult Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztoshoz, aki a napokban arról tájékoztatta, hogy a SURE-programot igénybe vett tagországok számára – így Magyarország számára is –

elérhetővé teszik a még szabad forrásokat egy második pályázati körben, összesen mintegy 9,7 milliárd euró összértékben. 

Ujhelyi szerint a magyar kormánynak már januárban jeleznie kellene pályázati szándékát és azt, hogy milyen célokra kívánja elkölteni ezt az uniós hitelt.

A SURE-programot még idén tavasszal indították el annak érdekében, hogy segítse a koronavírus-járvány által sújtott munkahelyek és munkavállalók védelmét, többek között a csökkentett vagy részmunkaidős foglalkoztatás, vagy épp az önfoglalkoztatók bérkiegészítésének támogatásával.

A mintegy 100 milliárd eurós keretből számos tagállam igényelt összegeket, Ujhelyi elmondása szerint azonban Magyarország meglepően keveset: míg például Csehország kétmilliárd eurót, Lengyelország tizenegy milliárdot, Románia pedig négymilliárd eurót igényelt, addig

a magyar kormány mindössze 504 millió eurós keretet tudott elhozni Brüsszelből.

A képviselő szerint most itt az újabb lehetőség, hogy a kormány újból nekiveselkedjen, és újabb összeget hozzon el Brüsszelből. Ideje, hogy a Fidesz végre az emberek valódi problémáival foglalkozzon a folyamatos propaganda és hazudozás helyett – tette hozzá Ujhelyi István.