Klicsko és Mayweather már a Hírességek Csarnokában

GettyImages-673487966
2020.12.25. 12:59

Szinte mintha tegnap lett volna, hogy Vladimir Klicskót, illetve Floyd Mayweather Jr.-t még bokszolni láttuk, de már mindketten a ökölvívás Hírességek Csarnokának újdonsült tagjai. A szervezet ugyanis tavalyelőtt megváltoztatta a bejutás feltételeit. Immáron nem öt, hanem három évnek kell eltelnie egy bokszolónak pályafutása befejezésétől addig, hogy megválasztásra jogosult legyen.

Innentől kezdve nem sok kétség férhetett ahhoz, hogy a pay per view királya, és a nehézsúly történetének egyik leginkább domináns bokszolója már jogosultságuk első évében megszerezze a szükséges szavazatokat a csarnokba történő bejutáshoz. Ehhez az Amerikai Bokszírók Szövetségének tagjaitól 200 szavazatra van szükség, amit mindkét bokszoló természetesen azonnal megkapott.

Beavatásukra jövő nyáron kerül majd sor New Yorkban,

ami a férfi bokszolók esetében a 31, míg a női boksz jeles tagjai számára a második ilyen alkalom lesz. A BoxingScene tudósítása szerint a hölgyek részéről nem kisebb név, mint a két súlycsoportban is bajnoki címet szerzett Laila Ali, vagyis a legendás Muhammad Ali lánya kíséri majd el a ceremóniára Klicskót és Mayweathert, merthogy az ő tagságát is megszavazták a szakírók. 

Egy igazi gőzkalapács

Mivel Vladimir idősebb testvére, Kijev egykori és jelenlegi polgármestere, Vitalij Klicsko (profi beceneve dr. Vasököl, mivel PhD-fokozattal is rendelkezik) már a Hírességek Csarnokának tagja, így ők lesznek az első testvérpár, akik ezt nehézsúlyúként elmondhatják magukról. Ők egyébként abban is rekordernek számítanak, hogy elsőként voltak egyszerre profiboksz-világbajnokok, sőt,

egy időben minden említésre méltó világszervezet (WBC, WBO, IBF, WBA) nehézsúlyú övét ők birtokolták, egymás között felosztva.

Egymás ellen sosem harcoltak, hiába ígértek nekik csillagászati összegeket, mivel ezt még pályafutásuk kezdetén megfogadták édesanyjuknak. Mindketten a korszak meghatározó bokszolói voltak, Vitalij elsőként vált a keleti blokk tagjai közül nehézsúlyú profi világbajnokká, amikor 1999-ben a brit Herbie Hide-ra mért megsemmisítő vereséget, ráadásul Londonban. Amatőrként Vlagyimir volt sikeresebb, amit az 1996-os atlantai olimpia megnyerésével tetézett, majd 2000-ben lett profi világbajnok, az amerikai Chris Byrd legyőzésével.

Innentől fantasztikus sorozatot mondhat magáénak: 69 meccset vívott, amiből 64-et megnyert, közülük 54-et kiütéssel. Huszonegy éven át tartó pályafutása során több címmeccset vívott, mint bárki a nehézsúly történetében, összesen 29-et. Ezalatt

közel 10 éven át minden alkalommal megvédte világbajnoki címét,

amelyhez hasonlót előtte csak Joe Louis tudott felmutatni. Az ukrán Gőzkalapács 18 egymást követő mérkőzésen verte vissza a trónkövetelőket. 

Pénz és pénz

A másik hírességet, Floyd Mayweathert sem nagyon kell bemutatni. Az ő profi művészneve egyszerűen csak Money, azaz pénz, ami arra utal, hogy ő minden idők messze legjobban kereső bokszolója, elsősorban a 2015-ös, Manny Pacquiao ellen megvívott meccse révén.

Ennek összdíjazása 400 millió dollár volt,

melynek azóta sem járt még a közelében sem semmilyen bokszesemény. Pályafutása során 50 meccsen bokszolt, valamennyit megnyerte, 27-et pedig kiütéssel. Ami ennél is meggyőzőbb, hogy eközben öt súlycsoportban lett világbajnok. 

A jövő évben tartandó gálán avatják majd fel az idei bejutókat is, mivel idén a ceremónia a világjárvány miatt elmaradt. A bejutók idén Bernard Hopkins (Hóhér), Juan Manuel Marquez (Dinamit) és Shane Mosley (Cukor) voltak, azaz lettek volna. 

És hogy jövőre kik lesznek a bejutók? Egy névben biztosak lehetünk: a nemrégen bemutatómeccsen is látott, legendás Roy Jones Junior bejutásához semmilyen kétség nem férhet. Az ő esetében 2021 lesz az első év, amikor a Csarnokba kerülhet, mivel 2 éve bokszolt utoljára profiként. Az ő története azonban külön cikket érdemel. Akár többet is. 

(Borítókép: Vlagyimir Klicskó 2017-ben. Fotó: Dan Mullan / Getty Images)