Nagyon sok magyar kamionos is vesztegel a francia határnál feltorlódott sorban

kamionok dovernél
A doveri kikötőbe tartó kamionok várakoznak az M20-as autópályán Ashford közelében 2020. december 23-án. A mai naptól újraindulhat a teherforgalom és korlátozott mértékben az utasforgalom is Nagy-Britannia és Franciaország közö
A doveri kikötőbe tartó kamionok várakoznak az M20-as autópályán Ashford közelében 2020. december 23-án. Szerda estétől újraindulhat a teherforgalom és korlátozott mértékben az utasforgalom is Nagy-Britannia és Franciaország között, miután a két kormány hajnalra megállapodott ennek feltételeiről. Az egyezmény értelmében Franciaország negatív koronavírus-gyorsteszthez köti a belépés engedélyezését.
Vágólapra másolva!
Nagyon sok magyar kamionos is vesztegel Angliában a doveri kikötőnél feltorlódott sorban, illetve a környékbeli utakon. Több kint élő magyar is segíti őket, például élemmel - számolt be szerda este az M1 aktuális csatorna a Híradójában.
Vágólapra másolva!

Tóth Árpád kamionsofőr az M1-nek nyilatkozva azt mondta:

már 44 órája és 30 perce várakozik, hogy átjusson a határon.

Ahol ők társával várakoznak, élelmiszerért felváltva el tudnak menni, de tisztálkodásra nincs lehetőségük, és már kezdenek beletörődni, hogy szeretteik nélkül kell tölteniük a karácsonyt.

A doveri kikötőbe tartó kamionok várakoznak az M20-as autópályán Ashford közelében 2020. december 23-án. Szerda estétől újraindulhat a teherforgalom és korlátozott mértékben az utasforgalom is Nagy-Britannia és Franciaország között, miután a két kormány hajnalra megállapodott ennek feltételeiről. Az egyezmény értelmében Franciaország negatív koronavírus-gyorsteszthez köti a belépés engedélyezését Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

A tudósításban kiemelték:

sokan egyedül várakoznak a sorban, nincs lehetőségük elhagyni a járművet.

Megsegítésükre a kint élő magyarok az egyik közösségi oldalon csoportot hoztak létre: megosztják az információkat, és akinek szüksége van rá, segítséget is tud kérni. Néhány Angliában élő magyar azt is vállalta, hogy bevásárolnak nekik, és az élelmiszert el is juttatják hozzájuk.

- hangzott el a Híradóban.

Szerda este megindult az angliai oldalon feltorlódott több mint 3800 kamion átkelése Franciaországba, miután a francia hatóságok megnyitották az új koronavírus-változat nagy-britanniai megjelenése miatt hétfőn lezárt határt a brit oldalról érkező forgalom elől.

Rendőrautó megy a doveri kikötőbe tartó kamionok között az M20-as autópályán Ashford közelében 2020. december 23-án Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

A Londonnal kötött megállapodás alapján azok kelhetnek át, akik gyorstesztet végeztettek, és ennek eredménye negatív.

A hosszas várakozás miatt feldühödött kamionosok szerdán többször is összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel Dover kikötőjében.