Orbán Viktor: A csata döntő fázisába léptünk

2020.12.23. 14:10

A Belügyminisztérium már kifejlesztette az első verzióját annak a digitális útlevélnek, amelyet a koronavírus-fertőzésen átesettek és a beoltottak kaphatnak meg – számolt be Orbán Viktor egy Facebook-videóban az operatív törzs utolsó ünnepek előtti üléséről. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy három nap múlva, december 26-án megérkezik Magyarországra az első vakcinaszállítmány, amelyből az orvosok, az ápolók és mindazok kapnak, akik az intenzív osztályokon küzdenek a koronavírus-fertőzött betegek életéért.

Később tömeges oltás kezdődik – folytatta a miniszterelnök –, de egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor, és az sem, hogy milyen vakcinával. Utóbbi az Európai Unió, illetve Magyarország által lefolytatott engedélyeztetési eljárásoktól függ.

Mindenkivel tárgyalunk, amerikai, európai, orosz, kínai és izraeli engedélyeztetésre váró termékekről is

– jelezte.

A tömeges oltás önkéntes és ingyenes lesz, Orbán Viktor pedig mindenkit arra kért, hogy regisztráljon. Létrehoznak egy digitális útlevelet is az Európai Unió szándékaival összhangban a védetteknek (vagyis azoknak, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen) és a beoltottaknak. Ennek a digitális útlevélnek az első verzióját a Belügyminisztérium már kifejlesztette.