Nem tűnik jó üzletnek Budapestnek, hogy 2016-ban átvette a HÉV-et a kormány

Újabb két évig fizet a főváros az államnak az agglomerációs járatokért.

2020. december 23., 07:51

Szerző:

Évente több mint 6 milliárd forinttal kell hozzájárulnia Budapestnek a HÉV és az agglomerációs buszjáratok állami üzemeltetéséhez, miközben az átadás idején – évekkel ezelőtt – alig 3 milliárdot kapott az államtól a főváros a nagyjából 72 milliárdos vagyon fejében – írja a Népszava.

Az agglomerációs járatok üzemeltetése még a Tarlós-korszakban került a fővárostól az államhoz. A felek között akkor létrejött megállapodásokat teljesen újra akarták tárgyalni egyébként az idén, de az egyeztetések nem haladtak megfelelő ütemben a járvány miatt. Végül a területért most felelős innovációs tárca és a fővárosi önkormányzat arra jutott, hogy újabb két évvel meghosszabbítják a 2016-ban kötött – az év végén lejáró – szerződéseket.

A Fővárosi Közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésére készült előterjesztés azt írja, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) feladata marad a jegy- és bérletárusítás, ellenőrzés és pótdíjazás, a forgalomfelügyelet és zavarelhárítás, az utastájékoztatás és az ügyfélszolgálat üzemeltetése, a menetrenden pedig csak a főváros egyetértésével változtathat az agglomerációs buszjáratokat üzemeltető Volánbusz, valamint a HÉV-vonalakat működtető MÁV-HÉV Zrt.

Az eredeti szerződésekben ezeken felül az is szerepel, hogy a főváros a két szolgáltatás Budapesten belüli költségeinek fedezetéül költségtérítési hozzájárulást fizet az állami cégeknek. Ennek mértéke a buszjáratok esetében évente 2,16 milliárd forintot, míg a HÉV-ek használatának fejében 4,42 milliárd forint. Az agglomerációs járatok belső szakaszainak használati díja tehát évente összesen 6,58 milliárd forint, szemben az átadáskor a fővárosnak fizetett 3 milliárddal.