Hibás döntések sorozata miatt gyorsult fel több országban a járvány terjedése

koronavírus, Anglia
A man walks past the closed entrance of the Eurostar terminal at Brussels South railway station (Gare du Midi), in Brussels, on December 21, 2020 after Britain's European neighbors began closing their borders to travelers from the United Kingdom amid alarm about a new strain of coronavirus. - Countries around the world closed their borders to Britain on December 21, 2020 in a race to contain a fast-spreading variant of the coronavirus as the European Union neared approval of its first jab for the bloc's vaccination campaign. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban megjelent új, gyorsabban terjedő vírustörzs miatt keddtől már Magyarországon sem szállhatnak le a szigetországból érkező repülőgépek. A rossz brit járványhelyzet arra vezethető vissza, hogy a kormány még tavasszal lassú volt annak felismerésében, hogy az európai országokból terjedő járvány veszélyes, majd feloldotta több országgal szemben az utazási korlátozást, miközben más államok éppen szigorítottak határzárukon. Hollandiában is a rossz intézkedések után szabadult el a járvány: november közepén újra kinyithattak ugyanis a színházak, a mozik és a könyvtárak, valamint az állatkertek, vidámparkok és az erotikus bárok. De nem segít a járvány megfékezésében a tömeges tesztelés sem, ezt Szlovákia esete bizonyítja.
Vágólapra másolva!

Hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely megtiltja, hogy az Egyesült Királyság területéről induló polgári légi járművek leszálljanak Magyarországon.

A tilalom az üzleti magángépekre is vonatkozik, ez alól csak a veszélybe került légi jármű lehet a kivétel. A korlátozás február 8-ig lesz érvényben.

Szigorítások az ünnepekre

A tilalomra azért volt szükség, mert az Egyesült Királyságban a múlt héten megjelent egy új törzse a koronavírusnak, amelynek fertőzőképessége akár hetven százalékkal is meghaladhatja az eddig azonosított változatokét. A BBC összefoglalója szerint az új koronavírus-mutációt még szeptemberben fedezték fel, novemberre pedig a fertőzések negyedét ez a variáció okozta Londonban.

Jelenleg az új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a fertőzőbb vírustörzs miatt a kórházak is hamarabb elérhetik a kapacitásuk határát, hiszen többen kapják el a betegséget.

Szombaton ezért Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy az új vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában, az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészítik egy még szigorúbb, negyedik fokozattal.

  • Ennek értelmében vasárnap óta az érintett területeken élőknek például otthonról kell dolgozniuk, lakhelyüket csak korlátozott számú indokkal hagyhatják el.
  • Az említett térségeket nem hagyhatják el, és alacsonyabb készültségi szintű területekről is tilos a beutazás ide.
  • Emellett vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, az edzőtermek, a fodrászatok és a szépségszalonok is.

Az említett területen élőknek emellett le kellett mondaniuk a tervezett karácsonyi enyhítésekről is, így ők nem tarthatnak az ünnepek alatt sem összejöveteleket olyanokkal, akikkel nem egy háztartásban élnek.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyságban 2 079 678 fő a fertőzöttek száma, és 67 718-an haltak meg a betegségben.

Leállt a vonatközlekedés is a Csalagúton

Az új mutáns vírustörzs megjelenésének hírére több ország is úgy döntött, nem engedi az Egyesült Királyságból érkező gépeket leszállni a területén. A sort Hollandia kezdte, majd Belgium és Ausztria is lépett. Őket követte vasárnap kora estig Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Románia, Bulgária, Kuvait, Salvador, keddtől pedig már Magyarországon sem landolhatnak a szigetországból érkező repülők.

A doveri kikötőbe tartó kamionok várakoznak az M20-as autópályán Kent közelében december 21-én Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Leállt a vonatközlekedés is a Csatorna-alagúton,

illetve a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében.

Brit parlamenti képviselők korábbi jelentése szerint súlyos hibákat követett el a kormány a koronavírus-járvány kezdetén. A kormány lassú volt annak felismerésében, hogy az európai országokból terjedő járvány egyre veszélyesebb - áll az alsóház belügyi bizottságának jelentésében.

Hiba volt az is, hogy tavasszal a kabinet feloldotta több országgal szemben az utazási korlátozást, miközben más államok éppen szigorítottak határzárukon.

A képviselők nem adnak hitelt a belügyminisztérium becslésének sem, miszerint a karanténba rendelt lakosok 99,9 százaléka betartotta a rendelkezéseket, szerintük erre nincs elég bizonyíték.

Szlovákiában a kormányfő is koronavírusos

Nem csak az Egyesült Királyságban kellett további szigorításokra készülni az ünnepek alatt.

Szlovákiában szombattól egész napos kijárási tilalom kezdődött,

a kormány által szerdán jóváhagyott intézkedés pedig várhatóan január 10-ig marad érvényben. A szigorításra itt azért volt szükség, mert az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és az utóbbi hetekben is további emelkedésnek indult.

Miután több politikusnak is pozitív lett a koronvírustesztje, Igor Matovic kormányfő pénteken jelentette be, hogy ő is elkapta a koronavírust. A hírre több kormánytag is karanténba vonult.

Matovic a második hullám előtt még az országos tesztelésben látta annak lehetőségét, hogy elkerüljék a további szigorításokat,

az összesen három körben megtartott országos tesztelés azonban ezek szerint nem ért semmit.

Szlovákiában a John Hopkins Egyetem adatai szerint 155 218 fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma pedig 1618.

Öt hétre bezárt Hollandia

Nem tudták meggátolni a további szigorításokat Hollandiában sem: a kormányfő december 15-én jelentette be, hogy

bezárnak az iskolák, a mozik, a színházak, az uszodák, a fodrászatok, illetve a nem alapvető élelmiszert árusító üzletek.

A nyitásra Hollandiában leghamarabb január 19-én lehet számítani.

A szigorítás előtt a holland közegészségügyi intézet azt írta, hogy a napi új esetek átlagos száma az elmúlt két hétben jelentősen megemelkedett.

Hollandiában is szigorítottak a korlátozásokon Forrás: AFP/Olaf Kraak

Az országban a járvány kezdete óta 711 540 fertőzést regisztráltak, és eddig 10 606-an haltak bele a betegségbe a John Hopkins Egyetem adatai szerint.

Hollandiában azután szabadult el újra a járvány, hogy november közepén

a holland kormány rossz intézkedéseket hozott: enyhített néhány, a koronavírus terjedését lassító intézkedésen. Így újra kinyithattak a színházak, a mozik és a könyvtárak, valamint az állatkertek, vidámparkok és az erotikus bárok.

A kötelező karantén időtartama tíz nap helyett öt napra rövidült. A háztartások egy helyett már akár három embert is fogadhattak.

Magyarország túl van a járvány második hullámán

Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján azt mondta, hogy

itthon nem fedezték fel a gyorsabban terjedő koronavírus-variánst.

Az országos tisztifőorvos azt is hozzátette, hogy ez a vírustörzs elsősorban fiatalokat fertőz meg, de nem zajlik súlyosabban a betegség, viszont a fiatalok átadhatják a veszélyeztetett korosztálynak.
Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek szerint az új koronavírus-mutáció a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedéseket okozna, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

A kormány hétfői döntése értelmében a szentestére, azaz december 24-éről 25-ére virradó éjjelre felfüggesztik a kijárási tilalmat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta a keddi Kormányinfón, hogy a vírushelyzet kapcsán nincsen trendforduló, egész Európában terjed, és maradnak a korlátozások, sőt, több helyen szigorítások is életbe léptek.

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy

Magyarországon túl vagyunk a járvány második hullámának tetőpontján.

A keddi adatok szerint Magyarországon 1238 fővel nőtt az új betegek száma. Magyarországon a megfelelő járványkezelés és a szabályok szigorú betartása miatt sikeres a védekezés.