Vágólapra másolva!
7,7 milliárd forint támogatás 185 mozifilmes pályázatra, 6,8 milliárd forint tévés és streaming tartalmakra, 10 premier mozikban és fesztiválokon, forgatások, új lendület a koprodukcióknak és egy hiánypótló streamingszolgáltatás, a FILMIO elindítása – többek között ez a 2020-as rendkívüli év mérlege a magyar mozgóképipar szemszögéből. A pandémiás időszak ugyan világszerte nem kedvezett a filmeseknek és a moziknak, a Nemzeti Filmintézet egész évben azon dolgozott, hogy a hazai szakmát a lehető legkisebb veszteség érje.
Vágólapra másolva!

Januárban alakult meg a Nemzeti Filmintézet azzal a céllal, hogy a korábbi támogatási rendszereket egységesítve minél több sikeres mozgókép készülhessen Magyarországon. 2020 a pandémia miatt máris váratlan kihívások elé állította a Filmintézetet, de annak ellenére, hogy az elmúlt évet nagyrészt a korlátozások határozták meg, és nem szólhatott mozilátogatási rekordokról, a filmipar nagy lendülettel és kiváló eredményekkel működhetett.

– összegzi Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az elmúlt év tapasztalatait. – „Elképesztően fontosnak tartom, hogy pont ebben a pandémiás helyzetben elindulhatott a Filmio. A koprodukciós együttműködéseink is felgyorsultak, a járványhelyzet hozta szükség miatt könnyebben jöttek létre együttműködések. Ugyanígy lendületet és nagyvonalú támogatást is kapott a fóti stúdiófejlesztés, rájöttünk, hogy terveket készíteni az otthoni íróasztalnál is lehet."

A filmstúdiók bővítésére már csak azért is szükség van, mert a magyarországi forgatási lehetőségek iránt egyre csak nő a kereslet. Idén, a vészterhes időszakban is több külföldi produkció választotta forgatási helyszínül Magyarországot.

Sikeresen befejeződött a szigorú járványügyi intézkedések betartásával a Dűne remake-jének forgatása és a Mrs. Harris Goes to Paris című koprodukció is. Az NFI MAFILM fóti stúdiói többek között a Netflix Terra Vision című sorozatának és A fekete pók című magyar részvételű koprodukciónak adtak otthont.

Az NFI a magyar mozgóképszakma egészéért felelős intézményeként azon dolgozott, hogy a filmipart a lehető legkisebb veszteség érje. A rendkívüli intézkedések között volt a támogatások átütemezése, új pályázatok kiírása és segélyalap kezdeményezése. A járványhelyzet ellenére 10 új mozifilm is bemutatkozhatott a mozikban vagy rangos nemzetközi fesztiválokon.

Ha nehezebb dolga is volt a stáboknak, a filmforgatások sem álltak le. Többek között leforgott 2020-ban az Oscar-díjas Deák Kristóf első mozifilmje, Az unoka. Elkészülhetett A játszma című kémfilm Kulka Jánossal, Nagy Zsolttal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel, és Fazekas Máté szatirikus hangvételű első filmje, a Kilakoltatás is. Az idei gyártású produkciók közé tartozik még Rohonyi Gábor rendezése, a Szia, Életem, valamint egy romantikus fantasy vígjáték Madarász Istitől, az Átjáróház és több pályakezdő alkotó bemutatkozó műve is.

A fim jövőre is forog tovább: az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága összesen 7,7 milliárd forinttal támogatta az alkotókat. Az NFI 300 mozifilmes pályázatot dolgozott fel, melyek közül 185-öt támogatott, 27 film részesült gyártási támogatásban. 11 mozifilm kapott támogatást az új marketingpályázaton, így a nyertes produkciók már a forgatás időszakában is profikra támaszkodhatnak a filmes kampányok előkészítésénél.

Csaknem 1700 szinopszis érkezett, a Televíziós Döntőbizottság eddig 158 pályázatot támogatott. Mintegy 6,8 milliárd forint támogatásból készülhetnek ígéretes tévéfilmek, sorozatok, animációs-, ismeretterjesztő- és dokumentumfilmek. Újdonság, hogy színházak és filmesek összefogásával is forognak mozgóképek: egy határon túli, hat vidéki és kilenc fővárosi színház és filmelőállítók izgalmas, „crossover" műveket alkotnak.

November 19-én kultúrtörténeti pillanatnak lehettünk részesei: elindult a Filmio, az NFI streaming platformja, amely 120 év magyar filmkincsébe enged betekintést, a közelmúlt sikerfilmjeitől a felújított klasszikusokig, és a kínálat hétről hétre bővül.

Egyre több új film a mozipremiert követően a FILMIO-n lesz először látható, sőt, a nem moziforgalmazásra szánt mozgóképek premierje is az új platformon lehet már jövőre.