Lázadnak az ellenzéki önkormányzatok, lekapcsolják a díszkivilágítást

2020.12.20. 19:29

December 23. éjszakájára több ellenzéki vezetésű magyarországi nagyvárosban lekapcsolják a díszkivilágítást, tiltakozásul az ellen, hogy az Orbán-kormány januártól a felére csökkenti a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját. 

A lekapcsolásról szóló felhívás a Szabad Városok Facebook-oldalán jelent meg, és azt állítja, hogy az  iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, a Fidesz hatalmi játszmájának az eszközéről van szó. a 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt pedig „Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon” fogják elosztani. 

Az iparűzési adó az önkormányzatok egyik fő bevételi forrása. Éves szinten összesen 800 milliárd forintról van szó, amelyet az önkormányzatok a helyi tömegközlekedésre, a szemétszállításra, utak karbantartására, közvilágításra, zöldfelületek kezelésére,  szociális támogatásokra, illetve színházakat, kulturális és sporttevékenységek finanszírozására fordítanak. 

A csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, a közszolgáltatások védelmében december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat

– áll felhívásban, amelyet Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, az összes ellenzéki vezetésű fővárosi kerület, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere, illetve a többi között Szeged, Szombathely, Érd, Pécs, Budaörs, Dunaújváros, Baja, Gödöllő, Ajka, Szentendre és Siófok vezetője is aláírt.