Cigarettacsempészésen érték az MSZP volt képviselőjét

2020.12.10. 22:34

Az ukrán hatóságok ma Ukrajnában tetten érték cigarettacsempészés közben Legény Zsoltot – tudatta közleményében a Magyar Szocialista Párt. Arról is beszámolt az MSZP, hogy

Legény Zsolt csütörtök este lemondott minden párttisztségéről és kilépett a pártból.

A szocialista párt Legény Zsolt diplomata-útlevelének azonnali visszavonását is kezdeményezte. 

A jogász végzettségű Legény Zsolt 2006–2010, illetve 2010–2014 között volt az MSZP országgyűlési képviselője, előbb az Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságnak, majd az az Európai ügyek bizottságának, illetve a Fogyasztóvédelmi eseti bizottságnak, valamint a Mezőgazdasági bizottságnak volt a tagja. 

2010-ben Tornyospálca önkormányzati képviselőjének választották meg, majd betöltötte a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettesi tisztségét, és az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöke is volt. Lemondásáig a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke volt. 

A Telex írta meg egy ukrán lap, a Jevropejszka Pravda híre alapján, hogy diplomata útlevéllel akart cigarettát átcsempészni az ukrán határon az MSZP volt parlamenti képviselője. A határőröknek az szúrt szemet, hogy az akkreditáció nélkül érkező politikus ugyan diplomata útlevelet mutatott fel, azonban az autónak nem volt diplomata rendszáma. 

Ellenőrzéskor a diplomáciai védettségre hivatkozva nem volt hajlandó engedni az autó átvizsgálását. Erre végül azután került sor, hogy a helyszínre hívták a magyar konzulátus képviselőit. A csempészáru mennyisége egyelőre nem ismert, csütörtök este még tartott a jegyzőkönyv felvétele. 

Az ukrán vámhatóság egy videót is közzétett az autó átvizsgálásáról. 

Az ukrán–magyar viszony az utóbbi időben nem csak a nyelvtörvény miatt feszült. Legutóbb Grezsa Istvánt tiltották ki Ukrajnából, miután Kijev azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy a kárpátaljai magyarok támogatásával a legutóbbi választásokon közvetlenül is beavatkozott az ukrán belpolitikába. Magyarország viszont az ország NATO és EU-csatlakozási tárgyalásainak blokkolásával próbálja elérni a magyar kisebbségi jogok érvényesítését Ukrajnában.